Motion 100: Lägg ner Vattenfall kolkraftverk

Motion 100 har arbetats samman med motionerna 54 och 67 till motion 304

 

MOTION 100: Lägg ner Vattenfalls kolkraftverk
Vi vill att klimatriksdagen ska framföra till Sveriges folkvalda och andra berörda att Vattenfalls kolkraftverk på inga villkor får säljas, utan i stället ska läggas ner i jämn takt, så att all svensk och svenskägd kolkraft är avstängd för gott före år 2020

Kolet är det mest klimatförstörande fossila bränslet. Svenska folkets eget energiföretag Vattenfall orsakar genom sina kolkraftverk ungefär lika stora koldioxidutsläpp som hela Sverige i övrigt. Riksdagen kan alltså skära ner Sveriges totala koldioxidutsläpp med ungefär hälften i ett enda beslut om den tvingar Vattenfall att lägga ner alla kolkraftverk. Kolkraftverken måste ändå läggas ner, förr eller senare. Låt oss som äger Vattenfall gå före och tydligt visa att svensk klimatpolitik tar ansvar för de egna utsläppen, genom att tvinga Vattenfall att lägga ner alla kolkraftverk, ett efter ett, före år 2020!

Det föreslås ibland att vi kunde sälja kolkraftverken. Men en köpare skulle naturligtvis inte vara beredd att lägga ner anläggningar som man just köpt. Därför skulle en försäljning garantera att de drivs vidare i många år, något som vi absolut inte bör medverka till.

Många anser att det var fel av Vattenfall att köpa alla dessa kolkraftverk. Men tack vare dessa köp har nu vi, svenska folket, möjlighet att göra en stor insats för att minska koldioxidutsläppen i världen. För nu äger vi dem, och vi kan faktiskt lägga ner dem. Och det är precis vad som krävs om framtiden för alla unga ska kunna räddas.

Författare: Doris Norrgård Almström & Lars Almström

 

Vad tycker du? Kommentera förslaget här nedanför!

Klicka här för att skriva ut sidan.

Läs mer om motionerna här.

2 tankar kring ”Motion 100: Lägg ner Vattenfall kolkraftverk

  1. Bo G Eriksson

    Bra! Förbjud också försäljning av koltäkter, som brunkolstillgångar. Då kommer den kolen inte ut i atmosfären och byar skonas från skövling.

    Svara
  2. brittakahanpaa

    Jag tycker Tyska staten ska ta tillbaka sina kolkraftverk och kärnkraftverk, precis som jag tycker att Svenska staten ska köpa tillbaka svenska kärnkraftverk från tyska EON och finska Fortum, för att genast stänga dem.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *