Emmaus sponsrar Klimatriksdagen

En Emmausförening går in som huvudsponsor för Klimatriksdag 2014. Det är Emmaus Fredriksdal som har beslutat satsa upp till 110 000 kronor på genomförandet av Klimatriksdagen. Genom bidraget blir det möjligt att kraftigt öka antalet rabatterade deltagarplatser.

Emmaus Fredriksdal är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation. Helt utan vinstintressen tar den vara på kläder och prylar som annars skulle slängas. Pengarna går bland annat till skolor, solceller och ambulanser i Gambia, Syrien, Västsahara, Libyen och Palestina. Och nu också till Klimatriksdag 2014.

– Klimathotet och vår överkonsumtion hänger ihop och är ett allvarligt hot mot mänskligheten, säger Robert Larsson, verksamhetsansvarig för Emmaus Fredriksdal.

– Vi svenskar förbrukar femton kilo kläder per år, enligt Naturskyddsföreningen. Helt i onödan!

– Biståndsdelen är en del av det vi gör. Opinionsbildning är en annan viktig del och där är Klimatriksdagen ett initiativ som vi vill stödja. Emmaus valspråk är: ”Inte bara för att lindra nöd, utan också för att avskaffa nödens orsaker”.

Vattenbrist är ett exempel där världens fattiga redan drabbas av klimatförändringarna, och något som förvärras av vår överdrivna konsumtion. För ett enda par jeans har det gått åt 10 000 liter vatten, för en t-tröja av bomull 4 100 liter. Sveriges import av bomullskläder kräver totalt 162 000 liter vatten per person och år, enligt Världsnaturfonden.

Emmaus Fredriksdal är en del av riksföreningen Emmaus Sverige, där ett tiotal Emmausföreningar ingår. Verksamheten har expanderat kraftigt sedan föreningen bildades 2006. Idag samlar man in tjugofem ton kläder och saker för återvinning – i veckan!

 

Bakgrund

Emmausrörelsen startade i Frankrike efter andra världskriget av prästen Abbé Pierre. Efter kriget var det flera kalla vintrar och många saknade bostad. Abbé Pierre började tillsammans med några hemlösa att samla in kläder och lump. Emmausrörelsen spred sig snabbt till fler platser i Frankrike och till resten av världen.

Emmaus International har idag 400 medlemsgrupper i 38 länder. En del av dem har fortfarande den kristna tron som utgångspunkt medan andra inte har någon anknytning till någon religion.

 

Här kan du läsa mer om Emmaus Fredriksdal.

Kontaktpersoner för Emmaus Fredriksdal är Robert Larsson (0702-174057) och Lennart Sundström (0768-287734).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *