Stig Broqvist skickade in en motion till klimatriksdagen med 56 att-satser och kvalificerar sig med det som värsta motionären. Dessvärre blir den inte accepterad i den form den är, den är alldeles för omfattande och därmed svår att ta ställning till i ett enda beslut. Stig Broqvist har viss förståelse för det men pekar samtidigt på att en helhetssyn krävs om klimatfrågan ska kunna lösas. Den omställning vi talar om berör alla delar av samhället.
– Allt hänger ihop. Vi kan inte blunda för de sociala aspekterna om vi vill få acceptans för klimatomställningen. Miljö och solidaritet går hand i hand.
Själv har han 50 års erfarenhet av att arbeta för miljön och för rättvisa. Det började med kampen mot en svensk atombomb i början på 1960-talet. Sedan läste han Georg Borgström och Hans Palmstierna, vars böcker fungerade som väckarklockor i miljöfrågan. Sedan 1970-talet har han arbetat i miljörörelsen. Han var med och organiserade flera marscher mot kärnkraftverket i Barsebäck. Idag är han aktiv i Jordens Vänner i Helsingborg. Som lärare i matte och fysik gick han vidare och utbildade sig också för att kunna undervisa i samhällskunskap, geografi och miljökunskap. Han har alltid uppmuntrat diskussioner i sina klasser och har, som han säger, deltagit i otaliga diskussioner på gator och torg. Och med politiker. Få lär ha överklagat så många trafikpolitiska beslut i Helsingborg som Stig Broqvist…
Väldigt många har insett att vi behöver ta till kraftåtgärder för att klara klimatproblemen, men, säger han, samtidigt är många människor vilsna.
– Vi får ofta höra om våra förslag att de är orealistiska, ”det går inte”. Men varför skulle det inte gå? 1941 förbjöds tillverkning av privatbilar i USA och över en natt ställde bilindustrin om till krigsproduktion.
– Vi kan ställa om – ifall vi vill!
Ur Stig Broqvists motion: ”Om Sverige skulle gå in för genomgripande förändringar… och befolkningen skulle få en bättre situation med mindre gifter, renare luft, renare vatten, mindre stress och mer gemenskap, minskad eller avskaffad arbetslöshet och kortare arbetstid, mindre materiellt överflöd, men allt det materiella vi verkligen behöver, skulle det sända chockvågor världen runt. Om ett fullt utvecklat industriland frivilligt ställer om samhället och om folk är nöjda och mår bra skulle sannolikt många s.k. u-länder se detta som ett föredöme och något att sträva efter.”
Stig Broqvists motion är under omarbetning och kommer sannolikt att kunna accepteras uppdelad i flera olika.
Läs hela motionen här.
Anika Agebjörn