Johan Ehrenberg: ”Ett genombrott för solenergi i Sverige i år”

Johan Ehrenberg_3– Nu händer det. Jag tror på ett genombrott för solenergi i Sverige i år. Trycket här är enormt.

Johan Ehrenberg, författare, samhällsdebattör, tidningsman, grundare av ETC, och numera också entreprenör i energibranschen, tar emot i sin anläggning på Kullen utanför Katrineholm.

Han är säker på sin sak och han är optimist:

– Solen strålar in 120 terrawatt till jorden. Vi människor behöver inte mer än 16 totalt. Vi har inget energiproblem, vi är bara dumma i huvudet!

Johan Ehrenberg ska medverka vid Klimatriksdagen (se talarlistan här) med ett seminarium om alternativ energi.

2007 byggde han sin första solcellsanläggning och 2009 grundade han Egen el-parken utanför Katrineholm. Vi träffas där en solig och blåsig söndag. Solcellsplattorna glänser och vindkraftverken snurrar, allt här vittnar om en energisk skapar- och upptäckarglädje. Vi är en grupp intresserade som utgör årets första studiebesök. Det kommer att bli många, många fler, konstaterar Johan Ehrenberg.

– När jag startade 2007 skrev Ny Teknik att det jag gjorde var olagligt, vilket var helt fel. De stora energiföretagen gillar inte det här, att vi alla kan producera vår egen el. De kommer inte att göra jobbet – det får ni göra själva. Men det är ganska enkelt.

Vi har goda förutsättningar i Sverige, säger han: ett fantastiskt elnät kopplat till goda lagringsmöjligheter i form av vattenkraft.

– Vi kan producera så mycket egen el vi behöver sommartid när vi har sol och värme. Sedan behöver vi stödproduktion under vintern, men med vattenkraften har vi inga balansproblem.

Och det är solenergi han entydigt rekommenderar. Egen hemmaproducerad vindkraft är ingen framkomlig väg, säger han.

– Marknära vindkraftverk är svårt. Man måste verkligen ha bra vind om man ska prova. Minst 5,5 meter per sekund i snitt.

Det stora genombrottet kommer med sjunkande priser på solceller. Sedan han började, 2007, har priset gått ner från 80 till 15 kronor per producerad watt, säger han. Idag betalar sig en solcellsanläggning på sju till tio år, men den håller i 40. Gratis el i 30 år alltså!

– Den här anläggningen producerar nu el så det räcker till 1 000 lägenheter nu mitt på dagen. Det motsvarar minskade utsläpp på sex ton koldioxid per år.

Den som inte vill satsa själv kan hyra solceller på Kullen. Sångaren Stefan Sundström gör det, liksom bostadsrättsföreningen Hemmet – och finansmarknadsminister Peter Norman!

Den vanligaste lösningen är dock att lägga solceller på sitt eget tak.

– Det finns fem miljoner tak i Sverige – hälften av dem kan vi lägga solceller på. Vi saknar inte ytor, vi saknar bara hjärnor…

Man kan också montera solceller lodrätt på väggar eller stolpar och på det sättet få ut en del el när solen står lågt vintertid. Man kan bygga broar belagda med solceller, man kan använda glas med solceller i till exempel för växthus.

Det är omöjligt att inte smittas av kreativiteten och optimismen. Och det underliggande politiska budskapet: En annan värld är möjlig, men vi måste skapa den själva. Ingen annan kommer att göra det åt oss.

 

Text:
Anika Agebjörn

 

Foto:
Vindindustrin.se

 

3 tankar kring ”Johan Ehrenberg: ”Ett genombrott för solenergi i Sverige i år”

  1. Staffan Qvist

    ”Den här anläggningen producerar nu el så det räcker till 1 000 lägenheter nu mitt på dagen. Det motsvarar minskade utsläpp på sex ton koldioxid per år.”

    Varifrån kommer dessa minskade utsläpp??? Det svenska elnätet är redan i princip utsläppsfritt, så det finns ju ingen som helst klimatvinst med detta.

    PS. Vattenfalls livscykelanalys av pekar snarare på markant högre utsläpp från solceller än från alternativen kärnkraft och vattenkraft i det svenska elnätet (https://www.vattenfall.com/en/file/2005-LifeCycleAssessment_8459810.pdf).

    Svara
  2. Anika Agebjörn

    Kolförbrukningen i Sverige ökade med 40 procent 2013, från visserligen en låg nivå. Men i alla fall. Det är en sådan utveckling vi vill undvika. Du skriver att det svenska elnätet är utsläppsfritt, då efterlyser jag en livscykelanalys på kärnkraften. Eller läs Åsa Mobergs nya bok om den.
    mvh
    Anika

    Svara
  3. Staffan Qvist

    Att det är tillåtet att bränna kol för energi i Sverige är fullständigt vansinnigt, där är vi rörande överens. Det jag vänder mig mot här är att slänga sig med siffror som ”sparar 6 ton CO2 per år”, utan någon motivation. Vattenfalls livscykelanalys för svensk elproduktion anger ju till exempel att solceller står för flera gånger högre utsläpp än svensk elproduktion gör i genomsnitt. Alltså innebär en introduktion av solceller en ökning, inte en minskning, av våra utsläpp. Ny produktion måste ju rimligen jämföras med den existerande produktionen och inte enbart med det vansinne som är just KVV6.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *