Johan Rockström till Klimatriksdagen

johan-rockstrom

Johan Rockström har tackat ja till att medverka vid Klimatriksdagen. Han kommer att tala vid invigningen den 6 juni. Johan Rockström är en av Sveriges främsta miljö- och klimatforskare och leder forskningsinstitutet Stockholm Resilience Center. Två år i rad, 2012 och 2013, har han utsetts till Sveriges miljömäktigaste av tidningen Miljöaktuellt. 2009 utsågs han till Årets svensk av tidningen Fokus.

Ett av hans stora forskningsprojekt är det om planetära gränsvärden för de nio olika biogeokemiska processer orsakade av mänsklig aktivitet som har identifierats, gränser som mänskligheten inte kan eller bör överskridas om vi vill ha en framtid här på jorden. Det rör sig om utsläpp av växthusgaser, uttunning av ozonlagret, förändrad markanvändning, vattenanvändning, förlust av biologisk mångfald, försurning av haven, tillförsel av kväve och fosfor till land och hav, aerosoler i atmosfären och miljögifter. Redan idag har, enligt Rockström och hans medarbetare, gränserna överskridits inom tre områden: utsläpp av koldioxid, biologisk mångfald och utsläpp av kväve och fosfor.

Tillsammans med Anders Wijkman gav Johan Rockström 2010 ut boken Den stora förnekelsen om makthavares oförmåga att ta till sig klimatförändringarna och vad vi måste göra för att bemöta dem. Han har också gjort boken Vår tid på jorden (2012) tillsammans med Mattias Klum. Han är en mycket uppskattad föreläsare.

 

Läs mer om programmet här och om talarna här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *