Lennart Olsson med på FN:s klimatmöte

Lennart Olsson, professor i geografi och ledare för Lunds universitets centrum för hållbarhetsforskning, är en av två forskare i Sverige som är huvudförfattare i FN:s nya rapport om klimatförändringarna. Han medverkar också vid Klimatriksdagen den 7 juni, då han ska tala på temat ”Hur orättvisa är klimatförändringarna?”

I FN:s senaste klimatrapport, som släpptes den 31 mars, konstateras att klimatförändringarna är här. Snabb migration av arter, och ökad frekvens av extrema väderhändelser är några av de många observationer som forskarna grundar sin slutsats på.

Ojämlikheten mellan den rika och den fattiga delen av världen syns också redan, säger Lennart Olsson.

– I de rika delarna av världen har man redan börjat anpassa sig, och i fattiga länder har man börjat med planering. Men det finns ganska få konkreta exempel på vad man gör på marken, säger han till Sveriges Radio.

Men det handlar inte bara om en ojämlikhet i förmågan att anpassa sig till ett nytt klimat, utan också om tillgången på forskningsresultat. Tillförlitlig forskning saknas från vissa delar av världen. En kontrovers under panelens diskussioner handlade om hur den skogsdöd som pågår på grund av klimatförändringen skulle beskrivas i den viktiga sammanfattningen, berättar Lennart Olsson. Eftersom det inte finns vetenskapligt underlag för hur skogsdöden ser ut i Afrika var flera afrikanska delegater oroliga för att det skulle tolkas som att skogsdöd till följd av klimatförändringen inte existerar på deras kontinent.

Läs mer om Lennart Olsson och övriga talare under Klimatriksdagen här.

1 tanke kring ”Lennart Olsson med på FN:s klimatmöte

  1. Errbe

    Lennart Olsson har en debattartikel införd i Sydsvenskan här:

    https://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/klimateffekterna-kan-begransas-men-vi-har-hogst-fem-ar-pa-oss/

    Det kan sägas vara en kortversion av IPCC:s rapport från Yokohama och därför mera lättläst. En kommentar till den finns här: https://klimatsans.com/aktuellt-4/ Det är naturligtvis viktigt att skilja hypoteser, datorsimuleringar och spekulationer från observerade fakta. Det bidrar kommentaren till.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *