Motion 101: Skatteväxla koldioxiden

MOTION 101: SKATTEVÄXLA KOLDIOXIDEN
 

Jag vill att klimatriksdagen ska framföra till Sveriges folkvalda och andra berörda att de måste arbeta hårt för att minska utsläppen av koldioxid, bland annat genom att införa en kännbar neutral individuell koldioxidskatt.

Koldioxidskatt ska var och en betala efter förbrukning. Lite beroende på biltyp och omständigheter så motsvarar en flygresa ToR till Thailand ett utsläpp på drygt 2 ton CO2 per person, vilket är jämförbart med att köra sin bil dryga 3 mil varje dag under ett helt år. För att få bukt med våra alldeles för stora CO2-utsläpp, utan att höja skattetrycket totalt, så bör det införas en skatteväxling där koldioxidskatten delas ut till allmänheten med ett lika stort belopp på var och ens skattekonto. Denna individuella skatt bör införas gradvis, för att familjer och hushåll ska hinna tänka över sina koldioxidutsläpp och hur de ska kunna minskas.

Precis som i British Columbia, Kanada, där modellen används sedan 2008 med goda resultat, bör även den svenska skatten vara neutral, dvs varje inbetalad koldioxidkrona övergår i en skattesänkning till medborgarna.

Författare: Magnus Sjöstedt

 

Vad tycker du? Kommentera förslaget här nedanför!

Klicka här för att skriva ut sidan.

Läs mer om motionerna här.

5 tankar kring ”Motion 101: Skatteväxla koldioxiden

 1. Eva

  Bra förslag! Liknande förslag har diskuterats under namnet ekobonus. Kanske vore bra att ta upp den beteckningen i sammanhanget, bl.a. för sökbarhetens skull?

  Svara
 2. Ann Helleday

  Det finns en nystartad organisation, Klimatsvaret – CCL Sverige, som förespråkar detta förslag: en stadigt stigande koldioxidskatt som i lika delar betalas ut till alla medborgare som en metod att begränsa och stoppa bruket av fossila bränslen. Vi arbetar med att informera och påverka media och politiker från alliansen och oppositionen genom samtal, information, artiklar och kommentarer på artiklar. Vi söker kontakt med andra, som söker en metod för att skapa den politiska vilja som krävs för att stoppa utsläppen av koldioxid och som vill utveckla sin demokratiska makt. Vår hemsida är http://www.cclsverige.se . Hör av dig!

  Svara
 3. brittakahanpaa

  Alla som vill ha koldioxidskatt på ett eller annat sätt kan skriva ihop sig med olika delyrkanden. Ni vill ha privat pott koldioxid, en arbetsplats pott och också en koldioxidskatt på bränslen.

  Svara
  1. Ann Helleday

   Viktigt för mig och Klimatsvaret – CCL Sverige är, att det blir en stadigt stigande koldioxidskatt som för att få acceptans från alla partier utbetalas i lika delar till alla medborgare. Hela det förslaget vill vi ha med.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *