Motion 201: Stimulera byggandet av kollektivhus – ett klimatsmart sätt att bo

MOTION 201: Stimulera byggandet av kollektivhus – ett klimatsmart sätt att bo
 

Vi föreslår att klimatriksdagen rekommenderar kommunens förtroendevalda, kommunala
bostadsbolag och de politiska partierna att bygga kollektivhus eller åtminstone utreda intresset för bogemenskap på orten. Kommunala bostadsförmedlingar bör registrera intresse för kollektivhus.

Kollektivhus är en boendeform som innebär att var och en har sin egen lägenhet samt att det finns lokaler där de boende kan laga mat och äta tillsammans, odla sin hobby eller bara umgås. Den gemensamma matlagningen sparar el jämfört med om varje familj ska laga middag åt sig själv. Råvarorna köps ofta in i stora förpackningar, vilket också sparar energi. I ett normalstort kollektivhus sparar man in 1000 butiksbesök om året

Eftersom de boende delar många utrymmen, som t.ex. matsal och övernattningsrum, kan den egna bostaden ha en mindre yta och man kan ändå ha en hög boendestandard. Det innebär att det totalt krävs en mindre boendeyta per person än i vanliga hus, och därmed en lägre uppvärmningskostnad. I städer bidrar det också till att det kan bo fler personer på en mindre markyta, vilket underlättar en tät stad där det är enkelt att gå, cykla eller färdas med kollektivtrafik.

I kollektivhuset ges möjlighet att dela på prylar, som verktyg, symaskin och skrivare och även ordna cykel- eller bilpool, så att inte alla behöver köpa sina egna saker och fordon.
Genom gemenskapen är det också enkelt att tillsammans lära sig hur man minskar sin klimatpåverkan.

Författare: Kollektivhus Nu
 

Vad tycker du? Kommentera förslaget här nedanför!

Klicka här för att skriva ut sidan.

Läs mer om motionerna här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *