Motion 31: Ändra lagstiftningen för aktiebolag

MOTION 31: Ändra lagstiftningen för aktiebolag

Jag vill att klimatriksdagen ska framföra till Sveriges folkvalda och andra berörda att
aktiebolagslagen (och eventuell annan relaterad lagstiftning) ska ändras så att det ingår i lagen
att företag inte bara ska ge vinst utan i första hand vara en del av ett uthålligt samhälle.

Den omställning vi måste genomföra för att stoppa klimatförändringarna kommer att bli
omfattande och den behöver ske snabbt. För att vi ska lyckas måste alla nivåer och delar av
samhället delta. Bland annat alla företag. Som aktiebolagslagen är skriven idag säger den att ett
aktiebolags främsta syfte är att ge vinst till aktieägarna. Det är alltså inte så konstigt om
företagsledare prioriterar vinst framför miljöhänsyn, etiska hänsyn och liknande. De gör bara vad
lagen säger att de ska göra. Så kan vi inte ha det. Det första kravet på aktiebolag (och andra
former av företag) måste vara att de ska ingå i och bidra till ett samhälle som är långsiktigt
hållbart i alla avseenden. I detta ska ingå att successivt minska sin klimatpåverkan till ett
minimum.

Författare: Karin Stenholm

 

Vad tycker du? Kommentera förslaget här nedanför!

Klicka här för att skriva ut sidan.

Läs mer om motionerna här.

4 tankar kring ”Motion 31: Ändra lagstiftningen för aktiebolag

 1. Stephen

  Klimatpåverkan kommer från förbränning av fossil olja,gas och kol. Ska motionen visar vassa tänder behövs en lag om avgift för förbränning. En avgift som är tillräcklig hög för att företagen.hittar alternativ. Och pengarna från avgiften skall till gemene man. http://TSSEF.se

  Svara
 2. Nigel Wells

  Aktiebolagen är skapad och lagstiftad som en stark egoist. Självklart kan inte ett samhälle med fysiska individer fungera ihop med egoistiska, maktfulla juridiska personer. Gruppen av människor verksam i och under aktiebolagslagen måste ignorera miljöeffekter och samhällets bäste. De försöker alltid öka vinsterna genom att externalisera sina faktiska kostnader. Värst är det med AB som är annonymt ägt; Dvs börsnoterade AB.

  Svara
 3. Nigel Wells

  Vi är så indoktrinerad att ett företag ska ser till sig själv att vi har svårt att se något annat. Men i Sverige var många Kommunala bostads bolag grundade som stiftelser inte aktiebolag. Då hade vi som satt i styrelsen en tydlig samhälls-ansvar också. När verksamheten blev AB fick vi veta att vi bli åtalade om vi på något sätt skada företaget genom att inte sätta dess verksamhet först eller talar för företagets bäste. Därmed började bolaget (tidigare stiftelse) att sälja bort hyresfastigheter, med hyresgäster, som såg ut att kostar mycket. Dessa hyresgäster har haft ett helvete sedan dess, jämfört med de som blev kvar i det kommunägda ab bolag. Det visar att den s.k. marknaden inte kan ta ett samhällsansvar så länge AB formen är en egoist. Samma gäller också för miljö aspekter.
  Det är inte jag som påpeka detta med aktiebolagslagen utan flera social antropologer som är mycket insatta i världsekonomin. En som är mycket klar och tydlig, är David Korten. Läs gärna hans böcker!

  Vårt samhälle behöver gå till grunden av sin juridisk struktur, vilket är lagstiftning som Stephen föreslår. Vi måste kommer åt botten av orsakskedjan och inte bara försöker sätta ett litet plåster på ett stort sår. En ytterligare grund är att all samhällets pengar (betalmedel) låter regeringen finansindustrin utföra. Stora AB som banker får lov att skapa pengar vid utlåning vilket ge hela finans industrin inklusive börser enorm makt och små och mellan företag i den verkliga ekonomin bara skulder. Och då räntepengar är inte skapade under detta system måste samhället har evig tillväxt eller krascha med ännu högre arbetslöshet som konsekvens. det är då omöjligt för ett sådant samhälle att kommer överens att utveckla en hållbar,rättvis, riktig demokratisk samhälle med respekt för alla.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *