Motion 87: Höjt grundavdrag och medborgarlön

MOTION 87: Höjt grundavdrag och medborgarlön

Jag vill att klimatriksdagen ska framföra till Sveriges folkvalda och andra berörda att grundavdraget innan skatt bör höjas till europeisk nivå och att alla bör garanteras en minsta medborgarlön.

Sverige har ett skattesystem som gör arbete dyrt och därigenom missgynnar arbetsintensiv verksamhet, vilket ökar energiförbrukning med följande högre växthusgasutsläpp. Arbetskraftskostnaden blir högre än i Europa, trots lägre löner här. Företagen måste i större utsträckning göra inköp utifrån och flytta verksamhet utomlands. Systemet är mycket orättvist mot dem med små företag och låga inkomster. Hela 60 procent av skatterna är på arbete, ungefär hälften var på inkomstskatter och arbetsgivaravgifter, medan 30 procent kommer från konsumtionsskatter och tio procent från skatt på kapital. En tredjedel av de 20 största företagen betalar inte skatt. Den är bortdribblad till skattesmitarländer. Det ger en orättvis konkurrensfördel mot små företag som betalar full skatt här och står för stor del av sysselsättningen. Det sociala skyddsnätet skyddar dem med småföretag dåligt och de måste avveckla det om de nödgas begära socialbidrag. Det är inte sant att de som har höga löner har hög skatt. Det är först på inkomster över 35.000 kronor i månaden man betalar en statlig inkomstskatt på 20 procent, och 25 procent på inkomster över 50.000 kronor. Annars betalar alla samma proportionella skatt, kommunalskatten. Från inkomster på styvt femtonhundra i månaden måste man betala skatt. I många europeiska länder får man tjäna sexfalt mer utan skatt, därför att grundavdraget är högre.

Jobbskatteavdrag och RUT- och Rotavdrag kostar hundratalet miljarder. En subvention av dem som har det bättre ställt på de lågavlönades bekostnad. Förmögenhets- och fastighetsskatt har slopats. Tillsammans med ränteavdragen, som blåser upp en bostadsbubbla, fördelar det om pengar från fattiga till mer välbeställda. Klimatutsläppen blir högre med ökade skillnader i disponibla medel. De med överinkomster ägnar sig i större utsträckning åt ostentativ konsumtion som flygresor, stora villor och bränsleslukande bilar. Bristerna i det sociala skyddsnäten och skattesystemet är en orsak till att arbetslösheten förblir hög och att vi har få småföretag jämfört med Europa. Nu har vi styvt 400.000 arbetslösa. Vore arbetslösheten två procent, som var normalt till 90-talet, skulle de arbetslösa vara 300.000 färre. Då vore behovet av understöd mindre och skatteinkomsterna högre. Minskade inkomstskatter och höjt grundavdrag skulle minska miljöbelastningen genom att göra arbete relativt billigare. I samma riktning skulle möjligheten till kortare arbetstider och att kunna leva på lägre inkomst. Nyföretagande skulle öka. Med något slag av medborgarlön kan effekten stärkas. Kanske en dragningsrätt från ett samhällskonto om man inte når garanterad minsta inkomst vilket clearas när man ser årsresultatet.

En sådan garantilön kunde också ersätta andra bidrag. För vård av barn, studier, sjukdom, arbetslöshet och pensioner. Något  socialbidragssystem skulle inte behövas. Det skulle bespara mycket byråkratiskt arbete. Frågan är om inte alla dagens kostnader skulle räcka för att betala den.

Författare: Hans Sternlycke

 

Vad tycker du? Kommentera förslaget här nedanför!

Klicka här för att skriva ut sidan.

Läs mer om motionerna här.

3 tankar kring ”Motion 87: Höjt grundavdrag och medborgarlön

 1. brittakahanpaa

  Vem gör nytta? Vem byter blöjorna på svärmor? Inte jag, för jag skulle sitta i min författarlya och fantisera ihop sånt ingen troligtvis skulle vilja betala något för! Nu bor svärmor på ett , (icke privat), underbart ställe med massvis med fantastisk personal.

  Svara
 2. brittakahanpaa

  På 50-talet livnärde sig 20 familjer på min ekologiska gård. Vilka vill komma hit och slita ont i framtiden? När man kan sitta hemma och spela på plattan uppkopplad till kompisar över hela världen? Den rika överklassen roade sig, när deras tjänstefolk arbetade för att få mat. Jag tror de flesta skulle roa sig och syssla med sånt de längtar efter, om de slipper kröka rygg för att försörja sig.

  Svara
 3. Fredrik Cederstav

  Detta förslag låter mer av politiskt flum och det är svårt att tydligt se hur detta skulle minska utsläppen av växthusgaser. Talet om medborgarlön är svårt att förstå nyttan av. Någon måste ju arbeta ändå. Varför skulle vissa slå dank medans andra sliter hårt. Är det rättvist ? Hur förbättrar det klimatet ?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *