Motion 1: Ett bindande klimatpolitiskt åtagande

Motion 1 har arbetats samman med motion 51 till motion 311

 

MOTION 1: Ett bindande klimatpolitiskt åtagande

Jag yrkar på att Sveriges riksdag antar ett övergripande klimatpolitiskt åtagande som pekar ut riktningen för en snabb omställning till ett hållbart samhälle och lägger grunden för långtgående, radikala men fullt genomförbara åtgärder att nå målet nollutsläpp år 2050, med en halvering 2030. Våga formulera långtgående klimatpolitiska åtaganden!


Bakgrund

Vad klimatpolitiken idag behöver är handling. Vi har den kunskap vi behöver om klimatförändringarnas förödande effekter på framtida generationers livsbetingelser. Vi vet att vi snabbt måste bromsa utsläppen av växthusgaser till atmosfären.

Ledande politiker måste därför visa att de är djupt oroade, att de har övergripande visioner och en handlingsstrategi för att göra den nödvändiga omställningen. Landets befolkning måste ges en chans att ändra sina konsumtionsvanor i ordnade former och med attraktiva alternativ, och politikerna måste vägleda oss i detta.

Liksom i alla stora samhällsomställningar krävs det några som kan/vågar gå före. Alla kan inte vänta in varandra – då händer ingenting. Sverige har unika goda förutsättningar att ta ledningen i klimatomställningen, med en tradition av starka offentliga system (fjärrvärmeverken till exempel), utvecklad teknologi, innovationsförmåga och hög levnadsstandard.

Därför kräver jag att en bred riksdagsmajoritet antar ett bindande åtagande med en tydlig vision om att vi snart ska nå ett samhälle med noll utsläpp av fossila gaser.

Författare:
Anika Agebjörn

 

Vad tycker du? Kommentera förslaget här nedanför!

Klicka här för att skriva ut sidan.

Läs mer om motionerna här.

3 tankar kring ”Motion 1: Ett bindande klimatpolitiskt åtagande

 1. Karin Stenholm

  Jag håller med, men kanske behövs ett ännu mer radikalt mål. Naturskyddsföreningen vill att Sveriges utsläpp av växthusgaser ska vara nära noll redan 2040 och jag ställer mig gärna bakom även det.

  Svara
 2. Dan Baeckström

  Viktigt att nämna i motionen: Att klimatmålet måste konkretiseras i en tidtabell. I år skall detta göras, inom tre år ska detta vara gjort, inom fem år detta etc. Inte att vi säger vad som skall vara gjort om 15-20 år och sen somnar om.
  (Alltså motionen behöver inte nödvändigtvis ha en specificerad tidtabell, men det skall stå i den att en sådan måste upprättas)

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *