Motion 14: Grön skatteväxling

MOTION 14: Grön skatteväxling
 
Jag vill att klimatriksdagen ska framföra till Sveriges folkvalda och andra berörda att snarast införa grön skatteväxling i syfte att minska konsumtionen av prylar och istället öka konsumtionen av tjänster.
 
Vi konsumerar prylar i en allt snabbare takt. Det gör att peak-råvara närmar sig för allt fler råvaror och samtidigt växer bergen av sopor när vi i allt snabbare takt kasserar våra prylar. Att reparera är betydligt dyrare än att köpa nytt, därför slängs mycket som skulle ha kunnat lagas och återanvändas.
 
Vi behöver för miljöns skull också styras till att lägga våra pengar på tjänster istället för prylar. Tjänster är dyrt idag eftersom arbetskraften är dyr i Sverige, och det behöver åtgärdas.
 
Genom en grön skatteväxling där skatten på råvaruuttag höjs kraftigt samtidigt som skatten på arbete sänks kraftigt kan man skapa en större efterfrågan på tjänster samtidigt som nyinköp av prylar och därmed råvaruuttaget minskar. Reparation och återanvändning av alla typer av saker kommer att bli lönsamt för både privatpersoner och företag och det skapas många nya jobb inom olika typer av service och reparation samtidigt som nyinköpen och därmed råvaruuttaget minskar. Att köpa nytt blir dyrt, att reparera det gamla blir lönsamt. Vi behöver uppnå en balans med vår jord, vi kan inte ta ut mer resurser än vad som nyskapas, och med en skatteväxling kan vi närma oss ett sådant läge.
 
En skatteväxling gynnar även hela tjänstesektorn eftersom vi styrs till att konsumera tjänster istället för prylar.

 

Författare:
Helene Ragnemalm

 

Vad tycker du? Kommentera förslaget här nedanför!

Klicka här för att skriva ut sidan.

Läs mer om motionerna här.

2 tankar kring ”Motion 14: Grön skatteväxling

 1. Thorsten Schütte

  Jag föreslår en grön skatteväxling från en avskaffad trafikförsäkringsskatt till höjd koldioxidskatt på fossila drivmedel!

  Svara
 2. brittakahanpaa

  Hur ser råvaruuttagsskatten ut? Vi i Sverige kan ta en hög rörlig PRODUKTIONSSKATT på det som gruvan ger, men blir malmen för dyr, går inte politikerna med på det, tyvärr.
  Eller är det varje enskild pryl , som min platta, som man kollar beståndsdelar och tillverknings metod, eller ett kg- pris?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *