Motion 17: Kräv passivhusstandard

MOTION 17: Kräv passivhusstandard

Jag vill att Klimatriksdagen ska framföra till Sveriges folkvalda och andra berörda att det bör införas krav på att all nybyggnation ska uppfylla minst passivhusstandard. Om möjligt ska kravet även tillämpas vid renovering av befintligt fastighetsbestånd.

För att klara klimatmålen behöver vi minska energiförbrukningen. Uppvärmningen av bostäder, kontor och andra uppvärmda lokaler står för en betydande del av Sveriges energiförbrukning och här kan stora vinster göras.

Tekniken för att bygga passivhus, eller ännu bättre nollenergi- och plusenergihus, finns idag och är beprövad och därför bör reglerna skrivas om så att minst passivhusstandard ska krävas vid all nybyggnation av uppvärmda lokaler. Även vid renovering av befintliga uppvärmda fastigheter bör man sträva efter att närma sig passivhusstandard.

 

Författare:
Helene Ragnemalm

 

Vad tycker du? Kommentera förslaget här nedanför!

Klicka här för att skriva ut sidan.

Läs mer om motionerna här.

1 tanke kring ”Motion 17: Kräv passivhusstandard

  1. whitemaskgirl

    Hejsan! Jag ser lite problem med att kräva passivhusstandard ur ett giftritt perpektiv. Många passivhus består av material som inte är bra för oss människor ur ett hälsoperspektiv. Jag förespråkar hellre hus med diffusionsöppna väggar och tak, tillverkade av lokala och naturligt giftfria material för att undvika att man bygger bort ett problem och bygger till ett nytt.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *