Presentationstext, 1 500 tecken

Klimatfrågan in i valrörelsen

I 2010 års valrörelse var klimatfrågan, liksom andra miljöfrågor, frånvarande. Det får inte hända igen! Därför ordnas i juni Sveriges första klimatriksdag, en folkrörelsernas egen riksdag.

Idén kläcktes av Annika Elmqvist, dramatiker, konstnär och miljöaktivist. Hon inspireras av den folkriksdag för allmän rösträtt som hölls 1893. Då, som nu, gick politikerna för långsamt fram i en fråga som människor upplevde som viktig och akut.

– Det gick ju bra den gången, säger hon.

– Vi fick allmän rösträtt, även om det tog några år.

Idén om en klimatriksdag har fått brett stöd. En lång rad undertecknare, bland andra Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna och Föräldravrålet står bakom, liksom KFUM och Scouterna.

Nu arbetar en oberoende förening, Klimatriksdag 2014, för att förbereda klimatriksdagen som ska hållas den 6–8 juni i Norrköping. Miljö- och klimatengagerade från hela landet är välkomna. Vid sidan av riksdagsarbetet kommer det att bjudas på ett kulturprogram med artister, och en särskild familjedag för de små deltagarna.

Forskare som Johan Rockström och Staffan Laestadius medverkar, liksom kulturarbetare och praktiker, bland andra Ann-Helen Meyer von Bremen och Johan Ehrenberg. Svante Axelsson håller ett inledande seminarium om det politiska läget i klimatfrågan idag.

Klimatriksdagen ska resultera i ett antal kraftfulla men fullt genomförbara förslag för att snabbt ta oss till ett hållbart samhälle. Politiker i valrörelsen ska sedan konfronteras med dessa förslag.

Välkomna på Klimatriksdag2014!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *