Presentationstext, 2 000 tecken

Klimatriksdag 2014 bryter tystnaden i klimatfrågan

En kraftfull manifestation av att klimatfrågan är viktig. Men också konkreta förslag till politiker för att nå ett hållbart Sverige. Klimatriksdagen har flera syften och arbetet är inte slut när riksdagen avslutas den 8 juni.

Det var tyst om klimat- och miljöfrågor i 2010 års valrörelse. Medan mänskligheten står inför större utmaningar än någonsin, diskuterade svenska politiker nivån på skatteavdrag. Det ska inte få hända igen.

Den 6 juni, nationaldagen, invigs därför folkrörelsernas egen klimatriksdag, i Norrköping.

Initiativtagare är Annika Elmqvist, författare, konstnär och miljöaktivist. Hon har inspirerats av den svenska folkriksdag för kravet på allmän rösträtt som hölls 1893. Då, som nu, hade politikerna kommit i otakt med den allmänna opinionen, folk var otåliga och ville trycka på.

– Och det gick den gången, även om det tog några år, säger hon.

– Så varför skulle det inte gå nu?

Klimatriksdagen blir en unikt bred manifestation av en samlad svensk klimatopinion. Svenska folkhögskolans lärarförbund stödjer den, liksom statstjänstemännen vid SMHI. De flesta folkhögskolor är med på listan över undertecknare, och flera studieförbund. Den stöds också av ett tjugotal miljöorganisationer som Naturskyddsföreningen och Föräldravrålet, men också av KFUM, Scouterna, JAK-banken och Latinamerikagrupperna.

På programmet står föredrag och seminarier av Sveriges främsta klimatforskare samt bearbetning av motionerna som sedan ska lämnas vidare till politiker i valrörelsen. Johan Rockström och Martin Lönnebo, bland flera andra, talar vid invigningen.

Vid sidan av riksdagsarbetet kommer det att bjudas på kulturprogram med sång, dans och musik, och en särskild familjedag för de små deltagarna.

Här finns också chansen att ordna utställningar som når en garanterat klimat- och miljöintresserad målgrupp.

Anmälan har nu öppnats, för studerande är priset för att delta 400 kronor vid tidig anmälan (senast den 15 april). Billigt boende kommer att ordnas i Norrköping.

Välkomna på Klimatriksdag2014!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *