Talare: Alva Snis Sigtryggson

Alva Snis Sigtryggsson  webbAlva Snis Sigtryggson är vice ordförande i Fältbiologerna. Hon är fortfarande bara 20 år gammal men redan en välkänd profil inom miljörörelsen. Mest känd är hon för att ha erhållit WWF-utmärkelsen Årets miljöhjälte 2012 för sitt engagemang och hängivna arbete för att rädda Ojnareskogen. Nu kommer hon till Klimatriksdag 2014 för att invigningstala. Vi har fått några ord med henne inför Klimatriksdagen:

-Hej Alva. Du har blivit inbjuden att invigningstala på Klimatriksdagen. Hur ser du på det?
-Jättespännande. Det är naturligtvis en stor ära, ett spännande projekt. Jag är både spänd och nyfiken.
-Hur länge har du varit medveten i klimatfrågan?
-Klimatmedveten vet jag inte riktigt när jag blev, men miljömedveten har jag varit sedan jag var liten. Miljöpolitik började jag förstå i tonåren.
-Varför har just du (bland flera andra) fått det här uppdraget?
-Jag tror det beror på att jag är ett exempel på en ung, miljöengagerad person och del av en växande rörelse. Det känns som att engagemanget växer hela tiden bland oss unga.
-Hur har Fältbiologerna engagerat sig i klimatfrågan?
-Vi har hållit på med klimatfrågan ganska länge, redan innan jag gick med för fem år sedan. Det kan handla om att skicka observatörer till klimattoppmöten eller remissvar om Sveriges position vad gäller EU-klimatmålen 2030. Det senaste året har vi organiserat flera så kallade ”klimatskrik”, både i Sverige och i andra länder. Just nu handlar det om att försöka påverka inför EU-valet.
-Vad är viktigast just nu när det gäller klimatförändringarna?
-Jag tror det handlar om ett förhållningssätt. Kampen mot klimatförändringarna måste bli politik, det räcker inte att lita till företag och enskilda. Det är inte deras sak att stoppa klimatförändringarna, utan politikens.
-Hur ska samhället ta itu med klimatfrågan?
-Vi måste ta aktiva steg mot en bättre klimatpolitik. Aktiva styrmedel, exempelvis subventioner av klimatvänliga bränslen, måste användas. Det måste också ske en resursöverföring från rika till fattiga länder.
-Till sist, vad ska ditt invigningstal handla om?
-Oj, en bra fråga. Jag tror att jag ska tala om klimatet som en rättvisefråga, om de maktstrukturer som styr den nuvarande klimatpolitiken och hur en realistisk klimatpolitik skulle se ut.
-Tack, Alva, det ser vi fram emot!

Intervjun gjord av Gunnar Westling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *